5 μέρη της Κύπρου που οι φιλότεχνοι πρέπει να επισκεφθούν

Η Κύπρος είναι γνωστή για την αγάπη της προς όλες τις μορφές τέχνης. Είτε είναι τραγούδι, είτε μουσική, είτε ζωγραφική, πάντα υπάρχουν μέρη στην Κύπρο όπου μπορεί κανείς να τα απολαύσει. Μερικά από τα πιο σπουδαία είναι τα εξής:

  • Το Κυπριακό Κολλέγιο Καλών Τεχνών βρίσκεται στο χωριό Λέμπα, βόρεια της Πάφου, και είναι γνωστό για το ιδιαίτερα διαμορφωμένο τείχος του, στολισμένο με έργα γλυπτικής από διάφορα υλικά. Το λεγόμενο ‘Μεγάλο Τείχος της Λέμπα’ αιχμαλωτίζει τα μάτια και τις φωτογραφικές μηχανές των τουριστών από όλα τα μέρη της γης. Ιδρύθηκε το 1969 από τον καλλιτέχνη Στας Παράσχο με στόχο να δημιουργηθεί ένας χώρος για πρωτοπορία και διάδοση γνώσεων πάνω στην τέχνη.
  • Το μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, που βρίσκεται στο χωριό Πλατανίστεια της Λεμεσού, είναι καρπός της πολυετούς προσπάθειας του Χαμπή να κάνει γνωστή στο κυπριακό κόσμο την τέχνη της χαρακτικής. Το μουσείο δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να ταξιδέψει στον χρόνο και να μάθει την ιστορία και τις τεχνικές της χαρακτικής τέχνης.
  • Η γκαλερί Α.Γ. Λεβέντης βρίσκεται στην πόλη της Λευκωσίας και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της τέχνης και της κουλτούρας της Κύπρου. Στεγάζει γύρω στα 800 έργα και έχει φιλοξενήσει δημιουργίες καλλιτεχνών όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και ο Μονέ. Τα έργα χωρίζονται σε τρεις συλλογές: την Ελληνική, την Κυπριακή και του Παρισιού.
  • Το Πάρκο Γλυπτικής του Δήμου Αγίας Νάπας αποτελεί έναν χώρο με πολλά εκθέματα γλυπτικής, τα οποία σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα της τοποθεσίας που τα περιβάλλει, προσφέρουν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία στον επισκέπτη. Η δημιουργία του ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Κίκη Κωνσταντίνου. Το πρώτο συμπόσιο γλυπτικής έγινε το 2014.
  • Το Κέντρο Φωτογραφίας 6X6 ιδρύθηκε από τον επαγγελματία φωτογράφο Βάσσο Στυλιανού στην πόλη της Λεμεσού, με στόχο να δημιουργηθεί ένας χώρος αφοσιωμένος καθαρά στην τέχνη και στις τεχνικές της φωτογραφίας. Στο κέντρο, εκτός από τις εκθέσεις έργων φωτογράφων που φιλοξενεί κατά καιρούς, υπάρχει μία μόνιμη έκθεση που περιλαμβάνει αρνητικά, παλιές φωτογραφικές μηχανές, παλιές φωτογραφίες και διάφορα αξεσουάρ από τον κόσμο της φωτογραφικής τέχνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *