Τα Καλύτερα Μουσεία της Κύπρου

Η Κύπρος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, και διαρκώς αυξάνονται οι επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν τις εξωτικές παραλίες της και τη μαγευτική νυκτερινή της ζωή. Επίσης, η Κύπρος είναι ιδανική επιλογή και για όσους ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, τις τέχνες και την ιστορία. Παρά το μικρό μέγεθος της, η Κύπρος είναι ικανή να εντυπωσιάσει τον οποιονδήποτε με τον πλούτο της κουλτούρας της. Κάποια από τα καλύτερα μουσεία που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί είναι τα εξής:
*Το Κυπριακό μουσείο της Λευκωσίας περιλαμβάνει εκθέματα που καλύπτουν χρονολογικά την ιστορία του νησιού από τον 10ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Το κτίριο κτίστηκε το 1908 και από τότε έγιναν διάφορες προσθήκες και μετατροπές.
*Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ βρίσκεται δίπλα από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, στο προαύλιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Διαθέτει πινακοθήκη, το Βυζαντινό Μουσείο και μία βιβλιοθήκη. Ιδανικό μέρος για επίσκεψη για όσους θαυμάζουν τη βυζαντινή και θρησκευτική τέχνη.
*Το μουσείο Λαϊκής Τέχνης βρίσκεται στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, ιδρύθηκε από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών το 1937. Στις συλλογές του Μουσείου υπάρχουν έργα κεντητικής, καλαθοπλεκτικής, μεταλλοτεχνίας, αγγειοπλαστικής, ξυλογλυπτικής, υφαντικής, δερματοτεχνίας, γεωργικά εργαλεία, λαϊκής ζωγραφικής, φορεσιές, εργαλεία υφαντικής, δαντέλες κ.α.
*Το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) στη Λευκωσία αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Η οικία κτίστηκε το 1793, είναι διώροφη και αναπτύσσεται σε σχήμα Π.
*Στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, συγκεκριμένα στο Κάστρο, βρίσκεται το Μεσαιωνικό μουσείο της Κύπρου. Παρουσιάζονται εκθέματα (εργαλεία, όπλα, σκεύη, νομίσματα κ.α.), τα οποία δείχνουν τη θρησκευτική, οικονομική και κοινωνική ζωή από τον 3ο μέχρι τον 18ο αιώνα.
*Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Κύπρου. Προσφέρει στον επισκέπτη να αποκτήσει μία πληρέστερη γνώση για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μέσω της παρουσίασης εκθεμάτων από διάφορες ιστορικές περιόδους, όπως τη Βυζαντινή, τη Φραγκική, την Ενετική και την Οθωμανική.