Πόλη της Χρυσοχούς: Η Κυπριακή πόλη από χρυσάφι

Η πόλη της Χρυσοχούς, ή αλλιώς “Πόλη”, όπως είναι ευρέως γνωστή στην Κύπρο, βρίσκεται στην Πάφο και συγκεκριμένα βορειοδυτικά, στον κόλπο της Χρυσοχούς, ενώ θεωρείται μια από τις ομορφότερες περιοχές της Κύπρου. Αποτελεί ανεξάρτητο δήμο και έχει πληθυσμό περίπου 3.500 κατοίκους, καθιστώντας τη από τους μικρότερους αλλά και παλαιότερους δήμους της νήσου. Μερικά από τα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν τα λουτρά της Αφροδίτης, το κέντρο πολιτισμού αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο.

Ιστορική Κληρονομιά

Η “Πόλη” διαθέτει πλούσια ιστορική κληρονομία, αφού είναι χτισμένη κοντά σε μια από τις 10 αρχαίες πόλεις-βασίλεια, με την ονομασία Μάριον και της πόλης Αρσινόης. Εμφάνισε σημεία κατοίκησης από τη νεολιθική εποχή ακόμα, ενώ άκμασε χάρις στα κοντινά ορυχεία χρυσού και χαλκού, πολύτιμα μέταλλα τα οποία και εξήγαγε. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν πραγματοποιηθεί πληθώρα αρχαιολογικών ανασκαφών, μεταξύ των οποίων της Σουηδικής Αποστολής και του Κυπριακού Τμήματος Αρχαιοτήτων στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, αλλά και του πασίγνωστου Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ από το 1983 και για 25 ολόκληρα χρόνια. Μερικά από τα ευρήματα των ανασκαφών αποτελούσαν οι εκατοντάδες τάφοι με εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα και γλυπτά, καθώς επίσης πάμπολλοι αρχαίοι οικισμοί αλλά και ελληνικά πλοία.

Ευρήματα Ανασκαφών Πανεπιστημίου Princeton

Το 2012-3 παρουσιάστηκε μια σχετική έκθεση στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Princeton στο Νιού Τζέρσι, με την ονομασία “City of Gold: Tomb and Temple in Ancient Cyprus” (ή ελληνιστί, “Πόλη Χρυσού: Τύμβοι και ναοί στην αρχαία Κύπρο) σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου αλλά ακόμη και του Βρετανικού Μουσείου και αυτό του Λούβρου. Στη μοναδική αυτή έκθεση παρουσιάζονταν η ιδιαίτερη τέχνη της αρχαίας Κύπρου μέσα από τα ευρήματα των ανασκαφών στην πόλη της Χρυσοχούς. Μερικά από τα αξιόλογα ευρήματα περιλάμβαναν πήλινα γλυπτά, κεραμικά, βάζα, σφραγίδες, τοιχογραφίες καθώς επίσης και χρυσά και ασημένια χειροποίητα κοσμήματα, νομίσματα, χάλκινα αντικείμενα αλλά και ένας σπάνιος μαρμάρινος κούρος 72 εκ., ενώ έφταναν τα 110 σε αριθμό συνολικά.

Τα ευρήματα των αρχαιολογικών σκαπανών στην πόλη της Χρυσοχούς ήταν ζωτικής σημασίας, υποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τη σημαντικότητα της αρχαίας Κύπρου ως γεωγραφικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι διαφόρων εθνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *