Ποιά είναι η θρησκεία της Κύπρου;

Προτού απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με την θρησκεία της Κύπρου, πρέπει να διερευνηθεί το δημογραφικό ζήτημα της διότι αποτελούν δύο στοιχεία αλληλένδετα.

Η Κύπρος αποτελεί μία περιοχή του Ελληνισμού η οποία ταλαιπωρήθηκε πολύ από ξένους κατακτητές, χωρίς όμως να χάσει το σθένος και την δίψα της για ελευθερία. Στη νεώτερη ιστορία της, το 1974, έζησε τον εφιάλτη της Τουρκικής εισβολής, με αποτέλεσμα να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό η δημογραφία της. Πριν την εισβολή οι Ελληνοκύπριοι αποτελούσαν το 82% του πληθυσμού και οι Τουρκοκύπριοι το 18%. Σήμερα, οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν το 76% του πληθυσμού, οι Τουρκοκύπριοι το 10% και το υπόλοιπο 14% αποτελείται από πληθυσμούς διαφόρων κρατών και εθνοτήτων.

Η θρησκεία της Κύπρου είναι χριστιανική ορθόδοξη στο μεγαλύτερο μέρος της, σε ποσοστό 78%, βάσει μετρήσεων. Σε ποσοστό περίπου 20% είναι ισλαμική σουνίτικη. Το υπόλοιπο ποσοστό περιλαμβάνει την την καθολική, την διαμαρτυρόμενη, την εβραϊκή, την μαρωνίτικη και την αρμένικη θρησκεία. Επίσης, υπάρχουν μάρτυρες του Ιεχωβά και Μορμόνοι που κατοικούν στο νησί. Στο ελεύθερο κομμάτι της η θρησκεία είναι χριστιανική ορθόδοξη κατά 98%.

Ορθοδοξία

Η ορθοδοξία στην Κύπρο έχει βαθιές ρίζες που φτάνουν μέχρι και τα χρόνια των αποστόλων. Η ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι Αυτοκέφαλη και πρωτοιδρύθηκε από τον Απόστολο Βαρνάβα. Στον θρόνο της Εκκλησίας είναι ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ.. Χρυσόστομος Β’. Η Εκκλησία της Κύπρου περιλαμβάνει τις Ιερές Μητροπόλεις Πάφου, Κιτίου. Κυρηνείας, Λεμεσού, Μόρφου, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Κύκκου και Τηλλυρίας, Ταμασού και Ορεινής, Τριμυθούντος.

Σουνίτικο Ισλάμ

Το Ισλάμ έκανε την παρουσία του αισθητή στην Κύπρο περίπου το 649 μ.Χ. με την αραβική επιδρομή του Μοαβία. Υπάρχουν αρκετά τεμένη και τζαμιά, με πιο γνωστό το τέμενος Χαλά Σουλτάν της Λάρνακας, που είναι το τρίτο ή τέταρτο σημαντικότερο μνημείο του σουνίτικου Ισλάμ.

Η Κύπρος ως ένα κομβικό σημείο Ανατολής και Δύσης πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της αποκτήσεως της ελευθερίας της χωρίς την θυσία της πολιτισμικής και θρησκευτικής της ταυτότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *