Οι σημαντικότερες εορτές και τα φεστιβάλ στην Κύπρο

Η Κύπρος, όπως και κάθε άλλη χώρα με μεγάλο πολιτισμό, είναι βέβαιο πως έχει αρκετές ημέρες μέσα στο ημερολογιακό έτος στις οποίες θυμάται σημαντικά γεγονότα και γιορτάζει για αυτά. Εξέχουσα θέση κατέχουν οι θρησκευτικές αλλά και οι εθνικές εορτές. Πέρα από αυτές όμως υπάρχουν δεκάδες άλλες γιορτές και φεστιβάλ στα οποία τιμάται η πλούσια καλλιτεχνική παράδοση της Κύπρου. Παρακάτω αναφέρονται μερικά από τα σημαντικότερα αυτά γεγονότα, τα οποία είναι απαραίτητο να επισκεφθεί κανείς εάν βρίσκεται στο όμορφο νησί της Αφροδίτης.

Θρησκευτικές εορτές

  • Το καρναβάλι της Λεμεσού: Το καρναβάλι γιορτάζεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου αλλά αυτό της Λεμεσού είναι το πιο μεγαλοπρεπές. Δέκα ημέρες με παρελάσεις, κοστούμια και ατελείωτο γλέντι.
  • Η Καθαρά Δευτέρα: Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται αμέσως μετά το καρναβάλι και σηματοδοτεί την έναρξη των πενήντα ημερών μέχρι την έλευση του Πάσχα.
  • Το Άγιο Πάσχα: Το Πάσχα στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι η σημαντικότερη θρησκευτική εορτή.
  • Ο Κατακλυσμός, το φεστιβάλ της πλημμύρας: Γιορτάζεται πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα και αποτελεί ένα μοναδικό φεστιβάλ στο οποίο τιμάται ο Νώε και ο κατακλυσμός, με σκοπό την εξάγνιση της ψυχής και του σώματος.

Πολιτιστικά Φεστιβάλ

  • Τα Κύπρια: Αποτελούν το σημαντικότερο φεστιβάλ πολιτισμού στην Κύπρο. Διεξάγεται από Σεπτέμβριο μέχρι και Οκτώβριο και περιλαμβάνει παραστάσεις όλων των τεχνών με τη συμμετοχή καλλιτεχνών τόσο από την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Ανθεστήρια, το φεστιβάλ των λουλουδιών: Γιορτάζεται τον Μάιο και τιμάται η έλευση της άνοιξης και η αναγέννηση της φύσης και του ανθρώπου.
  • Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού: Διεξάγεται στη Λευκωσία και τη Λεμεσό με τη συμμετοχή συγκροτημάτων και καλλιτεχνών από όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε ένα συνονθύλευμα παραστάσεων και workshops σύγχρονου χορού.
  • Το Φεστιβάλ κρασιού Λεμεσού. Λαμβάνει χώρα στη Λεμεσό στο τέλος του Αυγούστου. Τιμάται η πλούσια ιστορία της παραγωγής κρασιού στην Κύπρο συνοδευόμενη από παραδοσιακή μουσική, χορό και άφθονο κρασί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *