Μεσαιωνική Κύπρος: ένας τόπος συγκρούσεων πολιτισμών

Η Κύπρος είναι ένα νησί το οποίο έχει την ευλογία αλλά και την κατάρα να βρίσκεται σε κομβική θέση της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελώντας πέρασμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, Ευρώπης και Αφρικής. Το αποτέλεσμα αυτής της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, ήταν να την διεκδικούν πολλοί πολιτισμοί με κάθε δυνατό μέσο.

Η Κύπρος, ως κομμάτι του Ελληνισμού, δεν μπορούσε παρά να είναι κομμάτι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, τα χρόνια του Μεσαίωνα. Όμως, το έτος του 1191 κατακτήθηκε από τον βασιλιά της Αγγλίας, τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, ο οποίος παρέδωσε τον έλεγχο στους Ναΐτες Ιππότες. Αυτοί με την σειρά τους, οδήγησαν το 1192 σε εξέγερση το νησί μετά από την άδικη φορολογική τους πολιτική. Ο έλεγχος τότε, πέρασε στον Γκυ των Λουζινιάν, έναν Γάλλο ευγενή, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του καθολικού και λατινικού στοιχείου και τη διαμόρφωση ενός καινούργιου καθεστώτος με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η περίοδος της Φραγκοκρατίας από το 1192 μέχρι το 1489. Σε αυτήν την περίοδο, η Κύπρος αποτελούσε προπύργιο της Δύσης, την εποχή μάλιστα όπου χάνονταν τα εδάφη που αποκτήθηκαν στις Σταυροφορίες. Το ελληνικό και ορθόδοξο στοιχείο της Κύπρου βίωσε καταπίεση και φτωχοποίηση, με αποτέλεσμα να συντηρήσει με κάθε τρόπο την πολιτιστική και θρησκευτική του ταυτότητα. Αρχές του 15ου αιώνα, η Κύπρος γίνεται πεδίο συγκρούσεων μεταξύ Γενουατών και Βενετών, όπου οι Γενουάτες υπερισχύουν μέχρι το 1489. Τη χρονιά εκείνη, μετά τον θάνατο του βασιλιά Ιακώβου Β της Κύπρου, η σύζυγος του, η Αικατερίνη Κορνάρου, αναγκάζεται να παραδώσει το βασίλειο στους Βενετούς.

Κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας, οι φεουδαρχικοί θεσμοί συνέχισαν την ύπαρξή τους, στην ίδια περίπου μορφή με αυτήν της Φραγκοκρατίας. Η Βενετία προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εκτοπίσει το φραγκικό στοιχείο για να ενδυναμώσει την εξουσία της στην Κύπρο. Από την άλλη, οι Βενετοί προσπαθούσαν να κρατήσουν διπλωματικές ισορροπίες με τους Αιγύπτιους, ενώ παράλληλα αναδυόταν μία νέα δύναμη, αυτή των Οθωμανών. Οι Βενετοί προχώρησαν σε οχυρωματικά έργα, όπως το τείχος της Αμμοχώστου, αλλά η κατάκτηση της Κύπρου από την Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν αναπόφευκτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *