Κύπρος, μια χώρα με μοναδική πολιτιστική κληρονομιά

Η κουλτούρα, το αντίστοιχο της ελληνικής λέξης παιδεία, είναι υποκατηγορία του πολιτισμού και είναι ευμετάβλητη, ενώ περιλαμβάνει έννοιες όπως η παράδοση, η μουσική, η γλώσσα, το φαγητό κλπ. Παρόλο που η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα με λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους, η Κυπριακή κουλτούρα είναι πλούσια με πληθώρα μοναδικών παραδόσεων.

Τα ήθη και έθιμα της Κύπρου αντανακλώνται σε όλες τις πτυχές τς καθημερινότητας, πολλά όμως έχουν ξεθωριάσει με το πέρασμα των χρόνων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: οι ιδιαίτερες προετοιμασίες του γάμου που διαρκούσε μέρες, η Γιορτή του Κρασιού στη Λεμεσό, ο ξεχωριστός εορτασμός της Πεντηκοστής ή αλλιώς “Κατακλυσμού”, το έθιμο των φωτιών λεγόμενο ως “λαπρατζιά”, η παρέλαση την Πρωταπριλιά, κ.α. Επίσης, λόγω του τουρισμού που στην Κύπρο κατέχει εξέχοντα ρόλο, αναβιώνουν παραδοσιακά ήθη και έθιμα, μέσω διαφόρων φεστιβάλ και εκδηλώσεων, ιδιαίτερα σε μερικές από τις πιο τουριστικές περιοχές, όπως η Αγία Νάπα, η Λεμεσός, η Πάφος κλπ.

Η μουσική κληρονομιά της Κύπρου έχει εμπλουτιστεί από την παραδοσιακή Κυπριακή μουσική και περιλαμβάνει χαρακτηριστικούς ήχους μουσικών οργάνων όπως η ζυγιά, το βιολί, το λαούτο, η ταμπουτσιά, αλλά και όργανα των βοσκών όπως το πιθκιαύλιν. Επίσης, δεν είναι λίγα τα κυπριακά τραγούδια, αλλά και τα θεατρικά έργα που χρησιμοποιούν την Κυπριακή διάλεκτο.

Τα Κυπριακά είναι διάλεκτος της Ελληνικής γλώσσας και χρησιμοποιείται κυρίως ως ομιλούμενη και όχι ως επίσημος γραπτός λόγος. Τα Κυπριακά δανείζονται στοιχεία από τα Αρχαία Ελληνικά αλλά και από άλλες γλώσσες όπως τα Γαλλικά, Ιταλικά, Τουρκικά αλλά κυρίως τα Αγγλικά, τα οποία έχουν ενισχυμένη παρουσία τα τελευταία χρόνια στην Κυπριακή διάλεκτο.

Επιπροσθέτως, η Κυπριακή κουζίνα έχει να επιδείξει πολλούς γευστικούς θησαυρούς, από το πασίγνωστο χαλούμι και τη φρέσκια αναρή, μέχρι την παρασκευή παραδοσιακού κρασιού, όπως η “κουμανδαρία” και πεντανόστιμων λιχουδιών όπως οι πατάτες αντιναχτές, τα αφέλια, τα κουπέπια, η σούβλα και οι πασίγνωστες σεφταλιές, αλλά και γλυκισμάτων όπως τα δάχτυλα σιροπιαστά, το γλυκό αμυγδάλου αλλά και οι Χριστουγεννιάτικες “γεννόπιτες”.

Τέλος, παρόλο που η κυπριακή κουλτούρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική, έχει κρατήσει αναλλοίωτα αρκετά στοιχεία που καθιστούν αυθεντική και μοναδική την Κυπριακή ταυτότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *