Κύπρος: Η ιστορία, η γλώσσα και ο πολιτισμός της.

Η Κύπρος είναι ένα νησί της ανατολικής Μεσογείου το οποίο συνορεύει θαλάσσια με την Ελλάδα, τη Συρία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο.

Προέλευση του ονόματος της

Το όνομα της δόθηκε από τους Έλληνες από την αρχαιότητα. Συναντάται και στα Ομηρικά έπη Ιλιάδα και Οδύσσεια. Μάλιστα ένα από τα επίθετα της θεάς Αφροδίτης, ήταν το όνομα Κύπρις.

Προϊστορία

Η Κύπρος κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά την 10η χιλιετηρίδα π.Χ. Το τέλος της προϊστορίας ξεκινάει με την πολιτική και κοινωνική οργάνωση των κατοίκων μεταξύ 2ης και 1ης χιλιετηρίδας. Οι πρώτοι Αχαιοί έφτασαν στο νησί περίπου το 1400 π.Χ. και εγκαταστάθηκαν στα κυπριακά λιμάνια. Με το τέλος των Τρωικών πολέμων, οι Αχαιοί πληθύνονται στο νησί με αποτέλεσμα να έχουμε σύνδεση του νησιού με τον Ελλαδικό χώρο.

Ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια

Κατά τα ελληνιστικά χρόνια ο πολιτισμός στην Κύπρο ακμάζει. Η θρησκεία του δωδεκάθεου κυριαρχεί και ιδιαιτέρως η θεότητα της Αφροδίτης. Εκείνη την περίοδο γεννιέται ο μεγάλος φιλόσοφος ο Ζήνων ο Κιτιεύς ο οποίος ιδρύει τη σχολή των Στωικών στην Αθήνα, η οποία έφερε μεγάλη πνοή στην ελληνική φιλοσοφία. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, εμφανίζονται ο απόστολος Παύλος και ο απόστολος Βαρνάβας με αποτέλεσμα η Κύπρος να γίνει το πρώτο νησί με Χριστιανό ηγέτη. Ύστερα, γίνεται κομμάτι της βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι το 1192 μ.Χ. όπου μέχρι το 1960 μ.Χ. βρίσκεται υπό κατοχή από τους Φράγκους, τους Βενετούς, τους Οθωμανούς και τέλος από τους Άγγλους.

Τουρκική εισβολή του 1974

Το 1960 μ.Χ. αποκτά την ελευθερία της από τους Άγγλους αλλά το 1974 γίνεται η εισβολή των Τούρκων με αποτέλεσμα το 34% του εδάφους να είναι υπό κατοχή μέχρι και σήμερα.

Η γλώσσα της Κύπρου

Στην Κύπρο ομιλούν την κυπριακή διάλεκτο η οποία είναι διάλεκτος της Ελληνικής γλώσσας. Δεν είναι επίσημος γραπτός λόγος αλλά χρησιμοποιείται στην ομιλία μεταξύ των Ελληνοκυπρίων.

Πολιτισμός της Κύπρου

Η Κύπρος είναι γεμάτη από δείγματα δικού της πολιτισμού, αλλά και των πολιτισμών που πέρασαν από αυτήν. Βυζαντινές εκκλησίες, αρχαίοι ναοί, φράγκικα κάστρα είναι κάποια μνημεία που μπορεί κανείς να συναντήσει. Επίσης, η Κύπρος είναι γενέτειρα σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Μάριος Τόκας, ο Μάνος Λοΐζος και η Άννα Βίσση.