Η Κύπρος στην Οθωμανική Εποχή

Ήταν Καλοκαίρι του 1570 όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της Κύπρου. Μέχρι τότε είχαν γίνει αποσπασματικές προσπάθειες κατάληψής της από τους Βενετούς, αλλά το 1570 περίπου 60.000 Οθωμανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο νησί υπό τις διαταγές του Λαλά Μουσταφά Πασά και, αφού κατέλαβαν τη Λευκωσία, σταδιακά κατέκτησαν όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού. Η πτώση της Αμμόχωστου τον Αύγουστο το 1571 σήμανε την έναρξη της οθωμανικής εποχής για την Κύπρο.

Αμέσως μετά την κατάληψη της Λευκωσίας η Κύπρος ανακηρύχθηκε ως εγιαλέτι (ξεχωριστή διοικητική περιφέρεια) και διαιρέθηκε σε τρία σαντζάκ (επαρχίες): της Αμμόχωστου, της Κερύνειας και της Πάφου. Εκατό χρόνια αργότερα, το 1670, και αφού κατακτήθηκε η Κρήτη από τους Οθωμανούς, η Κύπρος έχασε τη μεγάλη εμπορική της δύναμη και υποβιβάστηκε διοικητικά σε σαντζάκ του νέου εγιαλετιού του Αρχιπελάγους, το οποίο περιλάμβανε τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και κάποια από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπούνταν από τον Αρχιεπίσκοπο, που ηγούνταν της Ορθόδοξης εκκλησίας, και τον Δραγουμάνο, που οριζόταν από μια λίστα υποψηφίων την οποία κατάρτιζε ο Αρχιεπίσκοπος. Προκειμένου οι Οθωμανοί να αυξήσουν τον τουρκικό πληθυσμό στο νησί, έδωσαν δωρεάν γη σε στρατιώτες, με τον όρο να μείνουν με τις οικογένειές τους για πάντα στην Κύπρο.

Αρχιτεκτονική και υποδομές

Η αρχιτεκτονική στην Κύπρο γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση κατά την οθωμανική εποχή. Κατασκευάστηκε ένας σημαντικός αριθμός από τζαμιά, εκκλησίες, δημόσια λουτρά, παζάρια, μεντρεσέδες, σχολεία και βιβλιοθήκες, όλα βασισμένα στην αρχιτεκτονική των Οθωμανών με λίγα γοτθικά στοιχεία. Περί τα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα, παρατηρείται μια σημαντική ανάπτυξη στις υποδομές του νησιού, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη δημιουργία δύο υδραγωγείων, που μετέφεραν φρέσκο νερό στη Λάρνακα και στη Λευκωσία.

Το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας

Η οθωμανική περίοδος φτάνει στο τέλος για την Κύπρο το 1878. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις, καθώς, στα πλαίσια του Ανατολικού Ζητήματος, πολλές χώρες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή της. Με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, που υπογράφτηκε το 1878, η Κύπρος πέρασε στα χέρια της Μεγάλης Βρετανίας, λήγοντας την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας μετά από μια μακρά περίοδο 308 ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *