Η Κουλτούρα της Μετατόπισης για Ελληνοκύπριους & Τουρκοκύπριους Πρόσφυγες

Το 1974 υπήρξε χρονιά σταθμός για την ιστορία της Κύπρου. Το νησί χωρίστηκε στα δύο και υπήρχαν μετανάστες, οι οποίοι έφευγαν από τον έναν τόπο και πήγαιναν στα τυφλά σε έναν καινούριο κόσμο. Οι μετανάστες υπήρξαν θύματα μίας ιστορικής και πολιτικής κατάστασης που επηρέασε τις σχέσεις δύο χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Κύπρος αποτέλεσε το πεδίο επίλυσης των διαφορών και έτσι οι κάτοικοι στο νησί μετατράπηκαν σε πρόσφυγες και αναζήτησαν μία νέα αρχή.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να ξεκινήσει κάποιος από την αρχή, εντούτοις οι πρόσφυγες που μετατοπίστηκαν στις νέες περιοχές κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και να οργανώσουν και πάλι τη ζωή τους στο νησί της Κύπρου. Μακριά από έριδες και χωρίς κανένα πρόβλημα, συμβίωσαν οι δύο λαοί κι απέδειξαν πως ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Φυσικά και δεν ήταν όλα ρόδινα. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρόσφυγες είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα.

Η αναδόμηση της κοινωνίας και η μάθηση νέων τρόπων επικοινωνίας υπήρξαν ανάμεσα στα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δύο λαοί. Η κουλτούρα της μετατόπισης υπέδειξε τις νέες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Οι άνθρωποι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του ή να απομακρυνθούν. Επέλεξαν την πρώτη λύση και το αποτέλεσμα υπήρξε καθοριστικό για το μέλλον της Κύπρου.

Κατά τη μετατόπισή τους, επηρεάστηκαν οι πρόσφυγες αλλά και επηρέασαν τους κατοίκους των περιοχών όπου εγκαταστάθηκαν. Συγκεκριμένα, οι επιρροές αφορούσαν κοινωνικά και ανθρωπολογικά στοιχεία. Καθώς και οι δύο λαοί είχαν ήδη υποφέρει από τις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους, ήταν απολύτως φυσικό να βρουν κοινά σημεία και να μάθουν πώς να συμβιώνουν σχεδόν αρμονικά μεταξύ τους.

Ακόμη και σε ένα περιβάλλον που φαντάζει εχθρικό, υπάρχει πάντοτε η ελπίδα για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Η κουλτούρα της μετατόπισης στην περίπτωση της Κύπρου διδάσκει ότι οι λαοί έχουν περισσότερα να τους ενώνουν, παρά να τους χωρίζουν. Αυτό φαίνεται στην καθημερινότητα και αποδεικνύει το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *