Ήθη και έθιμα της Κύπρου

Η μακραίωνη και πλούδια παράδοση της Κύπρου προσφέρει πληθώρα ηθών και εθίμων την οποία μπορεί να απολαύσει κάθε κάτοικός της αλλά και επισκέπτης της. Μερικά από τα πιο γνωστά είναι τα εξής:

  • Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται όπως και στην Ελλάδα. Εκτός από το έλατο, οι Κύπριοι χρησιμοποιούσαν το κυπαρίσσι και το πεύκο για Χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο στόλιζαν με χειροποίητα στολίδια και χρωματισμένα κουκουνάρια.
  • Την παραμονή Πρωτοχρονιάς η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τζάκι, όπου πετούν φύλλα ελιάς για να μάθουν αν κάποια άτομα τους αγαπούν. Αν τα φύλλα πετάγονται από τη φωτιά με κρότο, σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα άτομα τους αγαπούν. Εάν απλώς καίγονται χωρίς να ακουστεί τίποτα, σημαίνει το αντίθετο.
  • Την Πρωτοχρονιά γίνεται η κοπή της βασιλόπιτας. Το πρώτο κομμάτι προσφέρεται στον Χριστό, το δεύτερο στους φτωχούς και τα υπόλοιπα κομμάτια στα μέλη της οικογένειας. Στη βασιλόπιτα είναι κρύμμενο ένα νόμισμα, το λεγόμενο φλουρί, και όποιος το βρει θα έχει μία τυχερή χρονιά.
  • Για την ημέρα των Φώτων, στα σπίτια φτιάχνεται το ξεροτήγανο, τύπος λουκουμά, το οποίο μοιράζεται σε όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Τα παιδιά με τη σειρά τους, αφού φάνε μερικά, τα υπόλοιπα τα πετούν στη στέγη των σπιτιών μαζί με κομμάτια από λουκάνικο για να ταΐσουν τους καλικάντζαρους και να τους διώξουν.
  • Η “Μαρτιά” διαρκεί όλο τον μήνα του Μαρτίου, κατά τον οποίο τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα ερυθρόλευκο βραχιολάκι, το λεγόμενο Μάρτη ή Μαρτιά. Ο λόγος που το φορούν, σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, είναι για να μην καούν από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης.
  • Τη Μεγάλη Πέμπτη, στα σπίτια βάφονται κόκκινα αυγά και στις εικόνες των εκκλησιών τοποθετείται μαύρο κάλυμμα ως ένδειξη πένθους. Τη Μεγάλη Παρασκευή φτιάχνουν φακές με ξύδι, το οποίο είχαν δώσει οι Ρωμαίοι στον Χριστό να πιει, όταν είπε πως δίψασε επάνω στον σταυρό.
  • Ο “Κατακλυσμός” είναι μία γιορτή που γίνεται μέσα στον Ιούνιο, πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, στην οποία μνημονεύεται η ημέρα της Πεντηκοστής. Το νερό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της τριήμερης αυτής γιορτής. Κατά τη διάρκεια του “Κατακλυσμού” γίνονται πανηγύρια, διαγωνισμοί, πωλούνται παραδοσιακά εδέσματα, νεροπόλεμοι κ.α.